Bearnaise saus
Beschrijving Zelfgemaakt is altijd lekkerder
Ingrediënten
In één oogopslag
Moeilijkheidsgraad
Uitdagend
Gerecht
Marinades & Sauzen
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Porties
107

1/2 dl witte wijnazijn,
1/2 dl droge witte wijn,
1 eetlepel fijngehakte sjalot,
1 eetlepel verse, gehakte dragon ( of 1/2 eetlepel gedroogde dragon ),
mespunt peper en zout,
kleine steelpan.

3 eierdooiers,
2 eetlepels koude boter,
100-150 g gesmolten boter,
2  eetlepels fijngehakte dragon.

 

Werkwijze voor dit gerecht
Wijnazijn, wittewijn, gehakte sjalot en dragon in de steellpan laten inkoken tot 2 eetlepels (dit wordt gastrisch genoemd), zeven en laten afkoelen.

Klop de eieren tot ze dik zijn. Giet het gezeefde azijnmengsel erbij. Voeg de helft van de koude boter toe en klop de eierdooiers op een laag pitje tot ze dik worden. Klop de rest van de koude boter erdoor, dan druppelsgewijs de gesmolten boter. voeg naar smaak peper en zout toe en roer tot slot de dragon erdoor.

TIP: als de saus schift kunt u die redden met een lepeltje koud, zo mogelijk ijskoud water !
1) Klop de eieren tot ze dik zijn. Giet het gezeefde azijnmengsel erbij. Voeg de helft van de koude boter toe en klop de eierdooiers op een laag pitje tot ze dik worden. Klop de rest van de koude boter erdoor, dan druppelsgewijs de gesmolten boter. voeg naar smaak peper en zout toe en roer tot slot de dragon erdoor.

TIP: als de saus schift kunt u die redden met een lepeltje koud, zo mogelijk ijskoud water !
Nog wat tips

Michel