Aardappelkoekjes
recipe image Beschrijving

Eens geen zin in aardappelpuree of aardappelkroketjes bij je kerstdiner? Maak dan eens aardappelkoekjes. De voorbereiding is even een werkje. Maar daarna is het makkelijk en snel klaar te maken.

Of ga je gourmetten met kerst? Dan is het ook leuk om het kant en klare beslag op tafel te zetten.  Ieder kan zo zijn eigen aardappelkoekjes maken bij het kerstgourmet. 

Afhankelijk van de rest van je kerstmenu kan je er zelf op los fantaseren: 
Voor vis-aardappelkoekjes voeg je fijngemalen garnalen toe.
Voor groente-aardappelkoekjes voeg je maiskorrels toe.
Voor de vleesliefhebbers voeg je wat fijngesneden ontbijtspek toe.  

De zoete variant is lekker bij de thee naast de kerstboom. Gezellig!

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Bakken
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Aardappels
Bijgerecht
Hapjes
Snack
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Hoeveel
4 personen
  • 750 gram vastkokende aardappels
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • peterselie
  • zout
  • peper

of maak de zoete variant als hapje bij de Kerst thee:

  • 750 gram vastkokende aardappels
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • suiker
  • kaneel
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Schil en was de aardappels en rasp ze boven een kom. Let op dat je een grove rasp gebruikt.
  2. Dep deze aardappelrasp goed droog met keukenpapier.
  3. Ui fijn snijden.
  4. Peterselie hakken.
  5. Aardappelrasp goed mengen met de ui, peterselie, bloem, ei. Voeg ook een beetje zout en peper toe.
  6. In ruime koekenpan olie met boter zeer heet verhitten.
  7. 4 porties aardappelmengsel in kleine bergjes in hete vet leggen.
  8. Bergjes met eetlepel platdrukken en in ca. 4 minuten goudbruin en knapperig bakken, halverwege keren.
  9. Koekjes uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
Voor de zoete variant laat je de ui, peterselie, zout en peper achterwegen.
Bestrooi ze dan na het bakken met suiker en/of kaneel.
Nog wat tips
Als de koekjes bij het bakken te veel uitlopen, voeg dan nog wat meer bloem toe. Maar wees voorzichtig, niet té veel om te voorkomen dat het naar meel gaat smaken!