Kabeljauw - kaas schotel
Beschrijving
Weetjes van de tijdvoorvis.nl website:

Kabeljauw - Gadus morhua
KabeljauwUiterlijk:
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. Maximale lengte 1,9 m.

Informatie
Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel).

Leuke wetenswaardigheden
Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.

Voorkomen/vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
344 kJ / 82 kCal, 1 g vet, 18 g eiwit
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Oven
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Ovenschotel
Vis
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediƫnt
Kaas
Kabeljauw
Spinazie
Tagliatelle
Hoeveel
4 - 5 personen
  • 500 gram kabeljauw filet,
  • spinazie,
  • knoflook,
  • mozzarella of een andere schimmelkaas,
  • 125 gr.creme fraiche,
  • geraspte kaas,
  • peper,
  • zout,
  • olijfolie,
  • (tagliatelle)
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Bestrooi de kabeljauw filet met peper en zout en leg ze in een ovenschotel.
  2. Onderstussen roerbak je de spinazie en doe je er de fijn gesnipperde knoflook door heen.
  3. De creme fraiche en de mozzarella in 1 pannetje opwarmen.
  4. De geroerbakte spinazie over de kabeljauw heen leggen, een klein beetje van je mozzarella saus erover heen gieten, daarover weer een laagje kabeljauw filet, dan weer spinazie en verder giet je dan de rest van je mozzarella saus er over.
  5. Tot slot garneer je het geheel met heel veel geraspte kaas. +/- 25 min. in de oven op 200 graden.

Lekker met tagliatelle.