Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Snertweer! Tijd voor erwtensoep weetjes Afdrukken E-mailadres

Als het buiten nat, koud en donker is, is het tijd om erwtensoep te maken.
Al roerend boven de pan met de groene welriekende massa, borrelen er plots allerlei erwtensoep vragen bij je op. 'Groeiend Kookboek' heeft wat erwtensoep weetjes voor je verzameld.snert

Wat is een spliterwt eigenlijk?

Ronde groene erwten waar de schil van afgehaald is, worden gedroogd, vallen in twee delen uit elkaar. Dit worden spliterwten genoemd. Ze worden gebruikt in de erwtensoep omdat ze kapot gaan tijdens het koken en er geen hard schilletje achterblijft.

Waarom noemen we erwtensoep ook wel snert?

In het etymologisch woordenboek staan bij snert drie betekenissen: snirt (van dunne soep), snars (van weinig belang) en sners (van pruttelen, zacht braden).

Moet je de spliterwten weken?

In tegenstelling tot veel andere gedroogde peulvruchten hoef je spliterwten niet eerst te weken. Spoel ze af met koud water en je kan ze direct koken. Groene hele erwten moet je wel weken van te voren, om de verteerbaarheid te verbeteren en de kooktijd te verkorten.

Erwtengedicht

Ast Reegent of miezert of 't waait er es flink
Dan zegge ze: We ist toch wir snertweer.
Ik haaw niet van reegen en ok niet van wend,
Mar...van ertesoep heb ik gin afkeer

Ze meuge van November tot't ende van Mert
Me iedere week daormee wel plaoge
En t hoeft dan vur men
gin snertweer te zeen,
Dan zen t mar Ertesoepdauge.

Piet van Beers (Tilburgse volkdichter)
Bron: www.cubra.nl/tilburgsdialect

HOE MAAK JIJ ERWTENSOEP?
Registreer eerst en plaats dan jouw lekkerste erwtensoep recept op het Groeiend Kookboek.

 
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 53 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...