Very Basic Cake ! Maar dat kan dus gewoon superlekker zijn.
Recepten Feed
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Wat vindt de Voedingsdeskundige er van?
Iedereen heeft wel een mening over voeding. Ook professionals geven hun mening op hun weblog's in columns en tv programma's. En men-o-men ... er wordt wat afgekibbeld!
Informatie op de verpakking: wat is waar en wat niet?
donderdag 28 juni 2012 13:08
In de wet staat al sinds jaar en dag dat een fabrikant de consument niet mag misleiden met reclame leuzen die niet waar zijn. Deze algemene wetgeving bleek niet voldoende. Immers, wat de één als waar beschouwt is voor de ander een leugen of op zijn minst nog niet voldoende bewezen. Bovendien zijn er naast goedwillende, zichzelf respecterende fabrikanten natuurlijk ook producenten die willens en wetens hun goedgelovige klanten misleiden, om maar zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen.
De Europese Commissie vond dus dat de consument beter beschermd moest worden en publiceerde in 2006 de zogenaamde 'Claims verordening'. Een wet waarin de bewijslast bij de fabrikant kwam te liggen: namelijk de consument hoeft niet meer aan te tonen dat hij misleid wordt, maar de fabrikant moet bewijzen dat dat wat hij beweert of suggereert over het voedingsmiddel ook echt waar is. Kortom: "Wie claimt bewijst".
De Consumentenbond startte een actie tegen misleidende informatie op verpakkingen van vitamine C-supplementen. De bond vindt dat fabrikanten misbruik maken van de mazen in de wet en benadrukt dat het belangrijk is dat consumenten verantwoorde informatie krijgen over het nut van extra vitamines.
Het Vitamine Informatie Bureau vindt echter dat deze actie van de Consumentenbond onvoldoende genuanceerd is en dat gebruik wordt gemaakt van onjuiste informatie. Daardoor wordt ten onrechte de indruk gewekt dat het onzin is om welk supplement dan ook te gebruiken.
Klik voor meer info op bovenstaande links, of maak je eigen inschatting en lees Eet ik wel gezond? op Wat eet ik?.
Klacht tegen het Dr.Frank dieet
dinsdag 21 december 2010 00:00
Het dieet van Dr. Frank bevat te veel verzadigde vetten en is niet wetenschappelijk bewezen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft onlangs een klacht ingediend tegen Dr. Frank van Berkum bij de artsenorganisatie KNMG.
Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij overtreedt Dr. Frank van Berkum de gedragsregels van de KNMG door misbruik te maken van zijn status als arts in reclame-uitingen. In artikel 5 van de gedragsregels staat: ‘Publiciteit voor en door artsen moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn'.
Het dieet van Dr. Frank is volgens de vereniging onder de noemer ‘flauwekuldiëten' te scharen. Er zijn geen onderzoeksresultaten gepubliceerd en het dieet bevat teveel verzadigde vetten. Het zou zelfs heel slecht zijn voor de nieren.