Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Verse Sambal (heet!)
recipe image
Gemaakt door Oma Manis, maandag 07 november 2011
Dit is een vrij pittige Sambal-Oelek, maar dan van verse rode lomboks.
Een poosje houdbaar in de ijskast ....
En heeeeeel èrg lekker! (als je van pittig houd)
lombokje
sambal = mengsel, ulek = stamper, wrijver
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Thais
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Marinades & Sauzen
Hapjes
Dips
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Hoeveel
zoveel als je wil
  • rode lomboks zoveel als je zelf wilt, ik neem meestal een stuk of 10;
  • een klein stukje trassie (een mespunt b.v.);
  • 1 á 2 teentjes knoflook;
  • zout;
  • suiker of Goela Djawah;
  • beetje zonnebloem of arachide olie.
Werkwijze voor dit gerecht
  1. lomboks in kleine stukken snijden (als je de pitjes eruit haalt, dan wordt het minder heet)
  2. knoflook en trassie samen met de stukjes lombok en het zout, ook de suiker (doe voorzichtig, niet àl te zoet maken) en de olie in een keukenmachine/blender of een staafmixer niet te fijn malen, beetje grover is lekkerder!
  3. evt. nog een beetje na-oeleken(pletten in de vijzel), zodat het geheel wat ''natter'' wordt
  4. in glazen potje doen en bewaren in ijskast
Nog wat tips
Wikipedia meldt:
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 64 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...