Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Sajoer Lodèh
recipe image
Gemaakt door Oma Manis, woensdag 17 september 2014

Wild style Omamanis !

Koken met gevoel en niet met maten dus....

Ook wel als SAJOR LODDÉH of SAYUR LODÉH geschreven.

Wikipedia zegt:

Sajoer lodeh (Indonesisch: Sayur lodeh) is een populair groentegerecht op basis van kokosmelk uit de Indonesische keuken. Veel voorkomende ingrediënten zijn nangka, aubergine, chayote, melindjoe, kousenband, tofoe en tempeh alle gekookt in kokosmelk en mogelijk verrijkt met runder- of kippenbouillon. Soms wordt er ook petehboon aan toegevoegd.

De oorsprong van het gerecht kan teruggeleid worden naar de Javanen van het eiland Java. Het is een bekend onderdeel van de Javaanse keuken en heeft zich verspreid door Indonesië. Sajoer lodeh heeft veel overeenkomsten met sajoer asem. Het grote verschil is vooral dat sajoer lodeh is gebaseerd op kokosmelk terwijl sajoer asem is gebaseerd op tamarindesoep.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Hoeveel
sja

De ingredienten moeten uit onderstaande verhaal worden gepuzzeld.

Werkwijze voor dit gerecht

Bouillon::

  1. Deze trekken , het liefst van schenkel, (met evt. nog een soepbeen/en extra).
  2. (erin: daon sallam+ bouillonblok/jes, peper, geplette jeneverbessen,stuk prei,wortel,bleekselderij + stukje rode lombok, èn... een ui met laatste schil erom (gaatjes erin prikken, logisch eerst wassen),
  3. dan wordt de bouillon lichtbruin van kleur (door de schil vd ui).
  4. 3 u. laten trekken, op zacht vuurtje
  5. zeven..!! alleen de bouillon blijft over dus..

Bumbu’s ::

  1. aanbraden in wat olie, en even sudderen..
  2. uitjes, bawang putih, laos assemwater, trassi, goela djawa
  3. iets vd bouillon erbij en dan in de bouillonpan.
  4. tempee in blokjes snijden en opbakken (niet te lang) in olie
  5. idem met tahoe blokjes
  6. beiden in de bouillon doen

Groenten::

  • katjang pandjang (stukjes,schuin snijden)
  • koolblaadjes (zonder nerf) scheuren
  • terrong in blokjes (?? vind ik niet zo lekker , te zacht)
  • reboeng
  • bamboe shoots (goed afspoelen, indien uit blik, anders bijsmaak)
  • laboe siem         ( idem)                                      
  • petéh bonen       ( idem)
  • rode en groene lomboks (in grove stukken, schuin doorsnijden)

Goed doseren, de sajor moet goed nat zijn, niet te vol met alle andere dingen, dus hoeveelheden zelf bekijken.

Evenals de hoeveelheden boemboes, naar eigen inzicht. Afhankelijk van de hoeveelheid bouillon natuurlijk.

en  p r o e v e n  !! 

  • zout genoeg?
  • Niet tjemplang ? ( = niet genoeg kruiden.)
    • Dan minstens 1 dag laten staan (intrekken!) heel belangrijk!
    • Experimenteer maar eerst...

Alle groenten ook in de bouillon doen

laatst .... santen.

deksel niet meer op de pan, anders gaat de santen schiften...

even goed doorkoken... goed opassen dat de groenten wèl knapperig blijven  !!

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 71 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Snelle pizza van spelt

    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....

  • Walnoot-pistache-honing-rozencake

    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...

  • Pittige stoofschotel met aubergine

    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...

  • Zomerse chicken tikka

    De muziek van Jack Johnson, de temperatuur van Zuid-Frankrijk en zon tot een uur of negen ’s avonds: zomergevoel zit in zonnige...