Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Sajoer Lodèh
recipe image

Wild style Omamanis !

Koken met gevoel en niet met maten dus....

Ook wel als SAJOR LODDÉH of SAYUR LODÉH geschreven.

Wikipedia zegt:

Sajoer lodeh (Indonesisch: Sayur lodeh) is een populair groentegerecht op basis van kokosmelk uit de Indonesische keuken. Veel voorkomende ingrediënten zijn nangka, aubergine, chayote, melindjoe, kousenband, tofoe en tempeh alle gekookt in kokosmelk en mogelijk verrijkt met runder- of kippenbouillon. Soms wordt er ook petehboon aan toegevoegd.

De oorsprong van het gerecht kan teruggeleid worden naar de Javanen van het eiland Java. Het is een bekend onderdeel van de Javaanse keuken en heeft zich verspreid door Indonesië. Sajoer lodeh heeft veel overeenkomsten met sajoer asem. Het grote verschil is vooral dat sajoer lodeh is gebaseerd op kokosmelk terwijl sajoer asem is gebaseerd op tamarindesoep.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Hoeveel
sja

De ingredienten moeten uit onderstaande verhaal worden gepuzzeld.

Werkwijze voor dit gerecht

Bouillon::

  1. Deze trekken , het liefst van schenkel, (met evt. nog een soepbeen/en extra).
  2. (erin: daon sallam+ bouillonblok/jes, peper, geplette jeneverbessen,stuk prei,wortel,bleekselderij + stukje rode lombok, èn... een ui met laatste schil erom (gaatjes erin prikken, logisch eerst wassen),
  3. dan wordt de bouillon lichtbruin van kleur (door de schil vd ui).
  4. 3 u. laten trekken, op zacht vuurtje
  5. zeven..!! alleen de bouillon blijft over dus..

Bumbu’s ::

  1. aanbraden in wat olie, en even sudderen..
  2. uitjes, bawang putih, laos assemwater, trassi, goela djawa
  3. iets vd bouillon erbij en dan in de bouillonpan.
  4. tempee in blokjes snijden en opbakken (niet te lang) in olie
  5. idem met tahoe blokjes
  6. beiden in de bouillon doen

Groenten::

  • katjang pandjang (stukjes,schuin snijden)
  • koolblaadjes (zonder nerf) scheuren
  • terrong in blokjes (?? vind ik niet zo lekker , te zacht)
  • reboeng
  • bamboe shoots (goed afspoelen, indien uit blik, anders bijsmaak)
  • laboe siem         ( idem)                                      
  • petéh bonen       ( idem)
  • rode en groene lomboks (in grove stukken, schuin doorsnijden)

Goed doseren, de sajor moet goed nat zijn, niet te vol met alle andere dingen, dus hoeveelheden zelf bekijken.

Evenals de hoeveelheden boemboes, naar eigen inzicht. Afhankelijk van de hoeveelheid bouillon natuurlijk.

en  p r o e v e n  !! 

  • zout genoeg?
  • Niet tjemplang ? ( = niet genoeg kruiden.)
    • Dan minstens 1 dag laten staan (intrekken!) heel belangrijk!
    • Experimenteer maar eerst...

Alle groenten ook in de bouillon doen

laatst .... santen.

deksel niet meer op de pan, anders gaat de santen schiften...

even goed doorkoken... goed opassen dat de groenten wèl knapperig blijven  !!

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 117 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...