Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Kroketten, zelf gerold
recipe image
Gemaakt door Maarten Crutz, donderdag 05 november 2009
Niet uit de muur en ook niet van Kwekkeboom, maar met een echte roux en gemaakt van de restjes vlees of kip van gisteren. Da's pas echt home made!
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Frituren
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Lunch
Hapjes
Snack
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Kip
Hoeveel
circa 4 stuks
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 2 dl. verdund bruin van jus of 2 dl. bouillon van 1 bouillontablet
  • 125 gram vleesresten of resten kippevlees
  • peper
  • nootmuskaat
  • een paar druppels citroensap
  • paneermeel
  • paneerei (1 eiwit losgeklopt met 1 lepel water of 1 ei losgeklopt met 1 lepel melk)
  • frituurvet
Werkwijze voor dit gerecht
  1. De boter smelten, de bloem erdoor roeren tot een samenhangende slappe massa (een roux) is verkregen. De roux even doorwarmen zonder dat de kleur verandert.
  2. De bouillon ineens toevoegen. De massa aan de kook brengen en gladroeren.
  3. Het zeer klein gesneden vlees, peterselie, peper, nootmuskaat en desgewenst het citroensap erdoor mengen. De ragout uitstrijken op een diep bord en op een koude plaats laten staan tot de massa steenkoud en heel stijf is.
  4. De massa in 4 a 5 gelijke delen verdelen. Met behulp van twee lepels de kroketten voorvormen.
  5. Zorgen dat oneffenheden en barstjes eruit gedrukt worden om uitlopen te voorkomen.
  6. De kroketten aan alle kanten door paneermeel rollen, met de hand bijvormen, door paneerei halen, nog eens door paneermeel rollen en het overtollige paneermeel afschudden.
  7. De kroketten in hete frituurolie (180 graden Celcius) langzaam bruin bakken. Daarna goed laten uitlekken en opdoen op een verwarmd vleesschaaltje waarop een servetje ligt.
  8. Het schaaltje garneren met een toefje peterselie of de droge peterselie bij de stelen vasthouden en de blaadjes in het hete frituurvet dompelen en snel laten bakken. De gebakken peterselieblaadjes boven de kroketten verkruimelen.
Variatie: 

Bitterballen (16 a 20 stuks). Van koud krokettenmengsel 16 a 20 kleine balletjes vormen. Deze paneren en bakken in frituurolie. Opdienen met prikkers.

Nog wat tips

Tip: Als je de bouillon in een keer toevoegt is de kans op klonten groot. Voeg de bouillon in 3 delen aan het meel/boter mengsel (roux) toe. Laat het na het bijschenken steeds aan de kook komen en roer het dan glad.

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 89 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...