Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Kerstmaal - Eendeborst met Honing-Tijm Saus
Gemaakt door Ronald van Delden, maandag 07 december 2009
Was het maar alvast Kerst ... dit lijkt me erg lekker en vooral goed zelf te maken.
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Frans
Bereidingswijze
Braden
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Kip & ander Gevogelte
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediënt
Eendeborst
Hoeveel
5 personen
  • 3 Flinke Eendenborsten,
  • Peper en Zout.
Voor de saus : 
  • 2,5 dl Wild- of Gevogelte-fond,
  • 0,5 dl Rode Wijn,
  • 2 el Honing,
  • takje verse Tijm,
  • 75 gram ijskoude boter in blokjes gesneden.
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Begin met het maken van de saus.
  2. Doe de fond, de Rode Wijn en de Honing in een steelpannetje. Trek het takje tijm tussen twee vingers door zodat de blaadjes in het vocht terecht komen. Het kale takje kunt u weggooien. Zet het steelpannetje op het vuur en laat alles tot 1/3 inkoken.
  3. Snij ondertussen met een scherp mes een ruitmotief aan de vetkant van de eendenborsten (de zijde waar het vel op zit). Doe naar smaak wat Peper en Zout op de Eendenborsten.
  4. Verhit een pan met anti-aanbaklaag en leg hierin de Eendenborsten met de vetzijde naar beneden. Gebruik absoluut geen olie of boter. Ze worden gebakken in hun eigen vet. Keer na ongeveer 2 minuten de Eendenborsten om en schroei zo de vleeszijde dicht in ongeveer 3 minuten.
  5. Zet nu het vuur lager en keer de Eendenborsten weer om zodat ze weer op hun vetzijde liggen. Laat ze ongeveer 10 minuten op een laag vuur doorgaren.
  6. Als de saus tot éénderde is ingedikt haalt u de pan van het vuur en voegt u stukje bij beetje de ijskoude boter toe. Met een garde laat u de klontjes boter oplossen in de saus. Zo wordt de saus gebonden. De saus is nu gereed.
  7. Neem de Eendenborsten uit de pan en snijd ze in plakjes. Ze horen aan de binnenkant licht roze te zijn.
  8. Verdeel de plakjes over de borden en doe er wat van de saus overheen (U kunt de saus overigens ook apart serveren).
Eet smakelijk !!
Nog wat tips
Wij oogsten altijd veel succes door deze Eendenborsten te serveren met gefrituurde "Pommes Duchesse" (te koop in vrijwel iedere supermarkt)  en "Salade Mesclun" (Dit laatste recept zal ik ook op deze site zetten).
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 261 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...