Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Javaantjes
recipe image
Gemaakt door Oma Manis, dinsdag 08 november 2011

Lekker en gemakkelijk! zoals koken hoort te zijn volgens Oma Manis.

Dit zijn dus een soort ''koffiekoekjes'' ... en dan bedoel ik niet voor BIJ de koffie, maar dat ze dus naar koffie SMAKEN.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Bereidingswijze
Bakken
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Hapjes
Koek & Snoep
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Meel of bloem
Hoeveel
hangt af van hoe dun je rolt :-)
  • 375 gr. tarwebloem (gezeefd)
  • 250 gr. witte basterd suiker
  • 250 gr. roomboter
  • 5 eetl. sterke koffie extract
  • 1 mespunt dubbelkoolzure soda (bakpoeder)
  • 1 eetl vanillesuiker, of krab het zelf uit verse vanillestokjes

  • Pecannoten; hoeft niet maar als je dat ook lekker lijkt...
Werkwijze voor dit gerecht

 

  1. Snijd de boter in zo klein mogelijke stukjes met 2 messen of op een andere manier. Probeer de boter dus 'koud' te houden.
  2. Meng het koffie-extract  met de boter, suiker en een beetje zout.
  3. Voeg de bloem, soda en vanillesuiker/vanille toe
  4. Kneed dit alles langdurig (net als bij de bodem voor een appeltaart)
  5. Leg dit deeg 1 uur in ijskast (in plasticfolie) om te laten rusten
  6. Verwarm de oven voor op 170 gr.
  7. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit
  8. Snijd dan rondjes, ruitjes of hartjes of wat je maar wil uit en leg deze op een licht ingevette bakplaat. Ook handig om ze van de bakplaat af te krijgen is bakpapier gebruiken
  9. Daarna 15 min bakken (af en toe kijken, als ze mooi lichtbruin zijn is het goed)
  10. Bakplaat uit de oven halen,af laten koelen en dan pas van de plaat afhalen.

 

Nog wat tips

Rol het deeg goed uit. Een kwart centimeter is dik genoeg.
Dunne koekjes zijn namelijk lekkerder dan dikke.

Niet verplicht maar ook lekker is een pecannoot op het koekje.

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 96 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...