Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Challe - Joods brood
Gemaakt door J. Steendam, dinsdag 17 augustus 2010

Ik dacht dat Challe een gevlochten brood was, bestrooit met maanzaad.

Maar in dit ingezonden recept komt het gewoon uit de broodbakmachine. Is dat wel okee? Graag uw oordeel.

Quote  website Joods Historisch Museum:
<< De challe is een gevlochten brood. Tijdens de huiselijke sjabbatviering wordt een lofzegging over het brood gezegd. Daartoe staat bij de maaltijd op vrijdagavond een challeschaal met twee gevlochten broden, challes, op tafel.
Het aantal, twee, verwijst naar de dubbele portie manna, die God tijdens de doortocht in de woestijn op de zesde dag voor de Israëlieten deed neerdalen. Dat maakte de zevende dag, de sjabbat, ook wat betreft de voedselvoorziening tot een rustdag. Een challekleedje bedekt de broden, zoals eertijds het manna door een laag dauw bedekt werd. >>

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Anders...
Bereidingswijze
Bakken
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Bijgerecht
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Eieren
Meel of bloem
Hoeveel
tot dat het op is
  • 180 ml melk (kamertemp)
  • 2 eieren
  • 40 gram margarine
  • 410 gram tarwebloem
  • 50 gram witte suiker
  • 10 gram zout
  • 5 gram droge gist
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Doe het zout en de suiker en de margarine in de broodbakmachine.
  2. Klop de eieren los en giet dit met de melk in de vorm.
  3. Het afgewogen meel erbij doen en in een kuiltje de droge gist.
  4. Stel het programma van de broodbakmachine in op basis (1)
  5. Laat het brood goed afkoelen en bewaar het in de brooddoos of in een plastic zakje.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 95 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...