Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Bûche de Noël - Kerst dessert
recipe image
Gemaakt door Erik61, maandag 07 december 2009
Dit recept is overgenomen van France Guide, de officiële site van het Frans Bureau voor Toerisme in Nederland.
Zie: Bûche de Noël

Het verhaal achter dit toetje en het hele Kerstfeest lees je in "Laten we (Kerst)feesten!
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Frans
Bereidingswijze
Bakken
Moeilijkheidsgraad
Uitdagend
Gerecht
Taart & Cake
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Chocolade
Eieren
Hoeveel
plakjes, een stuk of 10 - 15
  • 6 eierdooiers
  • 80 gram suiker
  • 1 snufje zout
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 3 eiwitten
  • 20 gram maïzena
  • 60 gram bloem
Voor de chocoladecrème
  • 250 gram zachte boter
  • 30 gram cacaopoeder
  • 50 gram bittere chocolade
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 170 gram suiker
Overige benodigdheden
  • 1 bakblik
  • bakpapier
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Klop voor het beschuitbeslag de eidooiers schuimig met 1/3 van de suiker, wat zout en het citroenraspsel.
  2. Klop de eiwitten stijf, strooi er geleidelijk de rest van de suiker bij en blijf kloppen tot het eiwit snijvast is.
  3. Roer het dooierschuim met een houten spatel door het geklopte eiwit en meng er dan het gezeefde bloemmaïzenamengsel door.
  4. Beleg het bakblik met bakpapier. Strijk er het beschuitbeslag gelijkmatig over uit en laat het in een 220° C voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin bakken. Leg de plak cake op een iets bevochtigde doek, dek hem af met een tweede iets vochtige doek en laat het afkoelen.
  5. Maak intussen de crème. Klop de boter schuimig met het cacaopoeder en de gesmolten, nog lauwe chocolade.
  6. Klop in een tweede kom de eieren met de eidooiers en de suiker met een handmixer of garde boven een waterbad tot het mengsel lauwwarm is.
  7. Neem de kom van het waterbad en blijf kloppen tot het mengsel koud is.
  8. Roer het eimengsel dan door het schuimige boter-chocolademengsel.
  9. Verwijder voorzichtig het papier van de plak cake en strijk er ongeveer tweederde van de chocoladecrème over uit.
  10. Snijd een reep van ongeveer 10 cm van de plak cake af en vorm er 2 kleine rolletjes van die bij de afwerking de twijgjes vormen.
  11. Rol de rest van de plak cake op tot een boomstammetje en strijk er de rest van de cake over uit. Breng met een vork of een garneerkam een boomschorspatroon op aan en zet er de beide, evenzo bewerkte kleine rolletjes op vast.
  12. Garneer het boomstammetje vervolgens naar eigen inzicht. Bijvoorbeeld met schuimpaddestoeltjes en kerstblaadjes van groengekleurde marsepein.
Nog wat tips
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 120 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Snelle pizza van spelt

    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....

  • Walnoot-pistache-honing-rozencake

    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...

  • Pittige stoofschotel met aubergine

    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...

  • Zomerse chicken tikka

    De muziek van Jack Johnson, de temperatuur van Zuid-Frankrijk en zon tot een uur of negen ’s avonds: zomergevoel zit in zonnige...