Filosoof
recipe image Beschrijving

Dit is een heel ouderwets recept voor een aardappel-rundvlees ovenschotel.....

wel "lekker en gemakkelijk" en ook nog geschikt als basis voor het Kerst diner.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Oven
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Ovenschotel
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Appelmoes
Hoeveel
4 persoinen
  • 2 grote uien
  • 50  gr. roomboter (of vette jus)
  • 1 laurierblad (liefst vers) (of daon salam= Indische laurier)
  • 10 peperkorrels (pletten)
  • 4 kruidnagels
  • nootmuskaat
  • evt. teentje knoflook.
  • zout, of verkruimeld bouillonblokje
  • 4-5 dl bruine jus (of vleesfond, in potje }
  • 400 gr gesneden vleesresten
  • 800 gr gekookte aardappelen  (kruimige, voor puree)
  • 4 eetl. paneermeel
  • 50 gr. boter (in blokjes)
  • beetje melk (voor de puree)

 

 

 

 

 

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. 3/4 van de uien in dunne ringen en bakken in de roomboter
  2. alle ingrediënten mengen met het vlees en de rest van de uien 1/2 stoven. (met evt.knoflook) dus met jus of vleesfond
  3. wanneer je rauw vlees neemt kun je beter eerst van dit alles haché maken, hier ook de vleesfond in doen
  4. puree maken  (kruiden met peper/zout/nootmuskaat, en klont boter en scheutje melk)
  5. dit alles om en om in lagen in een beboterde ovenschaal scheppen
  6. paneermeel boven op en hier en daar een klontje boter
  7. in de voorverwarmde oven op 200 graden en 30  min (of langer als de schotel inmiddels koud geworden is omdat hij van te voren gemaakt is of uit de ijskast komt

 

Nog wat tips

Lekker  met appelmoes/compôte.

Sterker nog... Filosoof wordt ook vaak gemaakt van een 50/50 mengsel van aardappels en appels