Uiensoep
recipe image Beschrijving

Uiensoep voor op van die herfstige zaterdag of zondagmiddagen. Met een gegratineerd stukje brood en veel geraspte kaas. Vullend voedzaam en warm na een frisse wandeling.

uien_snijden

Voor de uiensoep moeten er natuurlijk flink veel uien in ringen gesneden worden. Helaas kunnen onze ogen niet zo goed tegen "propaanthial-S-oxide" wat vrijkomt als je de uien snijd. Gevolg: waterlanders. Mogelijke oplossingen zijn, onder de afzuigkap snijden, onderwater snijden en de uien gekoeld bewaren zodat ze tijdens het snijden ijskoud zijn(niet bevroren).

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Frans
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Gerecht
Warme voorgerechten
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediƫnt
Kaas
Knoflook
Ui
Hoeveel
6-8 porties
  • 1 kilo uien in ringetjes gesneden,
  • boter voor het bakken,
  • 1/2 liter witte droge wijn,
  • 1 liter bouillon ( kip of zo ),
  • 10 knoflooktenen,
  • 0,25 centiliter madaira wijn (kan... hoeft niet),
  • Peper grof gestampt,
  • zout,
  • 3 laurierbladeren.
Werkwijze voor dit gerecht
  1. In een grote pan de boter laten smelten,
  2. de uienringen en de knoflook daarin glazig bakken (heel licht bruinen !!!)
  3. met de witte wijn afblussen.
  4. Laurierbladeren en de gestampte peperkorrels toevoegen, kort laten koken.
  5. Met bouillon opvullen tot de gewenste dikte en met peper en zout (eventueel madaira ) op smaak brengen.
  6. De uiensoep in schaaltjes doen. Sneetjes stokbrood snijden en op de soep leggen. Geraspte kaas er over strooien.
  7. 5 minuutjes onder de hete grill zodat de kaas gegratineerd word.

Klaar, smakelijk eten !