Spek-ui-broodjes
recipe image Beschrijving

Hartige happen.

Me dunkt trouwens dat het spek ook ingewisseld kan worden voor bijvoorbeeld olijven. (Zwart & Pitloos) Dat is dan weer fijn voor de Vega's onder ons.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Oven
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Hapjes, Tapas, Snacks
Hapjes
Anders...
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Brood
Meel of bloem
Spek(lappen/reepjes/blokjes)
Ui
Hoeveel
4 personen
  • 500 gram tarwebloem
  • 2 afgestreken tl zout
  • 1 tl suiker
  • 40 gr verse gist
  • 2½ dl lauwe melk,
  • 200 gr doorregen rookspek
  • ongeveer 1 grote theekop kant en klare geroosterde uitjes
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Ontdoe het spek van zwoerd en snijd het in kleine dobbelsteentjes.
  2. Bak die uit tot er knapperige kaantjes ontstaan.
  3. Haal die uit het vet en laat ze goed uitlekken en afkoelen.
  4. Meng het deeg en voeg op het laatst de kaantjes en uitjes toe.
  5. Kneed het deeg daarna nog flink door.
  6. Laat het 30 minuten op een warme plaats afgedekt rijzen.
  7. Vorm er dan bolletjes van door er een lange rol van te maken en deze in gelijke stukken te verdelen.
  8. Leg ze op enige afstand van elkaar op een bakplaat.
  9. Laat de bolletjes nogmaals rijzen.
  10. Snijd ze van boven ruitvormig in.
  11. Laat ze met een doek bedekt nogmaals rijzen en verwarm de oven voor.
  12. Bak ze bij een temperatuur van ongeveer 220° C in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
  13. De broodjes zijn gaar zodra ze hol klinken als men ze aan alle kanten beklopt.