Duivenborst in portsaus
Beschrijving
Lees meer over de houtduivenjachtDit is voor veel jagers de mooiste belevenis van het jachtseizoen, zij zijn veelal moeilijk te schieten, zij kunnen verschrikkelijk goed zien en hard vliegen, zeker bij wat harde wind en maken bij onraad de onverwachtste zwenkingen en bewegingen in de lucht. De houtduiven bieden dan ook vaak de mooiste en moeilijkste schoten.
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Warme voorgerechten
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Hoeveel
per persoon

Per persoon: 

  • 1 duiven(borst),
  • 4 plakjes ontbijtspek,
  • wat ijsbergsla
  • klont boter.

Voor de saus per 4 personen:

  • 20 cl port, 20 cl casis of cerise
  • lepel aardappelmeel
  • schep suiker
  • wat citroensap.
    garnering: peterselie en schijfje sinaasappe
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Trek bouillon van de duiven. Gebruik alleen de borsten voor dit gerecht en maak van de rest soep.
  2. Laat alles afkoelen en haal het borstvlees voorzichtig van het karkas.
  3. Snij de twee stukjes borstvlees in de lengte door. Je hebt nu vier stukjes die je in een speklapje rolt, vastzetten met een prikker.
  4. Maak nu eerst de bordjes klaar door er de gesneden sla op te drapperen en ga de saus maken:
  5. Giet limonade en port in een steelpan en breng net aan de kook.
  6. Los ondertuusen het aardappelmeel op in wat water of limonade.
  7. Voeg de suiker toe en binden met het aardappelmeel.
  8. Voeg tenslotte het citroensap toe.
  9. Houd de saus warm!
  10. Neem een koekenpan, smelt de boter en bak de duivenborstjes gedurende 5 a 7 minuten.
  11. Borstjes op de bordjes met sla, sausje erover, garneren en klaar.