Bruinbrood
recipe image Beschrijving
En dat ruikt zoooooo lekker in huis! Vers gebakken brood.
 
Zie trouwens ook het recept voor volkorenbrood
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Oven
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Ontbijt
Lunch
Bijgerecht
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Brood
Hoeveel
2 broden
  • 1250 gram tarwemeel( bij voorkeur volkoren),
  • 250 gram witte tarwebloem,
  • 60 gram gist,
  • 30gram (1 1/2 eetlepel) zout,
  • 9 deciliter lauw water,
Werkwijze voor dit gerecht
Laat bij gebruik van gedroogde gist, deze 10 tot 15 minuten in enkele eetlepels lauw water opzwellen.

Doe het meel in de kom en maak er een kuil in. Doe hier de verkruimelde gist in. Leg het zout op de rand van het meel, tegen de komwand aan. Voeg al roerende het lauwe vocht bij de gist in de kuil, neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige dikke brij. Er blijft dus nog een rand los meel over.
Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan.
Meng nu alles dooreen tot dat het erg zwaar wordt. Kneed verder met je handen, bestrooi het met bloem totdat het van je handen alswel van de kom loslaat.
Kneed verder op het aanrecht tenminste 10 minuten, voeg wanneer nodig wat vocht toe. Het deeg moet zo soepel mogelijk worden en niet aan de handen kleven. Maak er een bal van en doe deze in een broodvorm. 
Zet de broodvorm met het goed uitgerezen brood op het rooster vrij onderin in een goed voorverwarmde oven(225-250°C, gasstand 5-6) C. Zet ook een laag bakje met warm water in de oven, voor een vochtige ovenatmosfeer.
Controleer het brood op kleur als de baktijd(30 tot 40 minuten) bijna is verstreken. Bestrijk de bovenkant van het brood met water, en laat het luchtig afkoelen.
Nog wat tips
 
Genoeg van Bruinbrood?
Probeer ook een witbrood zelf te maken... Kaiser Brötchen ofzo?