Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Paas ei, Vrij ei, Blij ei Afdrukken E-mailadres

eicodeRond pasen is er altijd veel aandacht voor het ei.
Maar, waar het ei tot voor kort nog slechts kritisch beoordeeld werd op het cholesterol-gehalte, maken we ons tegenwoordig meer bezorgd om het welzijn van zijn moeder: de Kip. Dit werd deze week eens te meer duidelijk toen, dierenbeschermers en consumenten massaal op het Ei sprongen. Zelfs de Tweede Kamer schoof de economische problemen even aan de kant  om te discussieren over het Ei.

 

Volgens PvdD kamerlid Esther Ouwehand is de naam 'scharrelei' namelijk misleidend. Daarom vroeg ze de kamer in te stemmen met haar voorstel het scharrelei voortaan 'schuurei' te noemen. Net als in de meeste Europese landen waar het scharrelei, bodemei (Duitsland, Frankrijk) of schuurei (Griekenland, Denemarken, Engeland) genoemd wordt. De zogenaamde scharrelkippen kunnen namelijk helemaal niet scharrelen. Ze zitten hun hele leventje op een kluitje (1 kip op een A-4-tje) en in een donkere schuur.
Ok, vergeleken met hun legbatterij zusjes hebben ze een riante behuizing, Het probleem zit hem echter in de naam. Wij consumenten hebben namelijk een heel ander beeld bij een scharrelkip. Net als een scharrelvarken verwachten we dat die kip wat meer bewegingsruimte heeft en vrij is om af en toe naar buiten te lopen. Wij worden door de naam scharrelei dus op het verkeerde been gezet. Niet voor niets won het scharrelei in 2010 al de titel 'liegebeest van het jaar'.

Ondanks steun van andere oppositie partijen: PvdA, Groen Links, SP en D66 werd de motie verworpen. Een meerderheid van de kamer was het niet met hen eens. Zelfs van de partij die de dierenpolitie heeft opgericht (de PVV) kreeg Ouwehand geen steun. Mishandeling van poezen, honden en paarden is ook veel erger dan het mishandelen van kippen???

Wanhopig richt men zich nu tot de consument. "Weten jullie nog een goede naam, die de kamer misschien wel accepteert?"
Nederland laat zich van z'n creatiefste kant zien. Suggesties als: medelei, hoktok, kipnietblei, stalei, semivrei doen de lezer glimlachen, maar zullen het in de kamer niet halen.

Er is maar één eenvoudige en logische oplossing: Het Scharrelei heet vanaf nu gewoon 'Ei'!

En daar heb ik een evenzo eenvoudige uitleg voor:
Sinds legbatterij eieren (#3) niet meer verkocht mogen worden, is het scharrelei (#2) namelijk het minst diervriendelijke ei. Er is geen enkele reden om daar nu nog een extra mooie naam aan te geven. Het is het standaard Ei geworden. Niets meer en niets minder. Daarnaast hebben we dan het betere 'vrije uitloop' ook wel 'grasei' genoemd (#1) en de allerbeste variant  - van een kip point of view - het 'biologsche ei' (#0). Alleen deze twee soorten mogen nog benadrukken dat ze zich onderscheiden van het standaard ei-Ei.

Er bestaan dan ipv 3  nog maar 2 soorten 'diervriendelijke' eieren te weten #1 en #0. Hiermee verliest de Nederlandse pluimveehouderij helaas zijn 'Trippel-Ei status'. Maar ons Paasei is tenminste een Vrij Blij ei...


Door: Lara van Aalst


Hieronder een filmpje van Boerderij.nl met straat(AH)interviews over scharrelen.(Sorry voor de reclame)

 
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 137 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
 • Sardines uit de oven
  Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
 • Snelle pizza van spelt
  Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
 • Walnoot-pistache-honing-rozencake
  Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
 • Pittige stoofschotel met aubergine
  Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...